مطالبي كه در مورد فوايد علمي نماز گفته مي شود، همگي دربرگيرنده بعد كوچكي از ابعاد متعدد نماز است و پرداختن به فوايد دنيوي و مزاياي مادي نماز، هرگز نبايد انسان را از توجه به درياهاي نور و معنويت همراه با نماز، غافل كند و بر اين اساس بايد مراقب بود كه توجه به مزاياي پزشكي نماز و اين قبيل مقولات، تنها به عنوان تأييدات علمي و دنيايي بر اين عبوديت محض شود و خداي نكرده، حدود فوايد و مزاياي اين فرضيه نوراني، در حد خاك و دنيا باقي نماند و حكايت آن گروه گمراه كه نماز را به يك نوع ورزش سوئيسي تشبيه كرده بودند و دل خوش داشتند كه فلسفه نماز را دريافته اند، نشود.
هر انسان طبيعي در حدود 3/1 عمر خود را در خواب به سر مي برد و تأثير خواب بر روان و جسم انسان از دانسته هاي مسلم علم پزشكي است. به طوري كه امروزه تغييرات خواب انسان از پيش آگهي هاي مهم و قابل توجه در زمينه ابتلا به بيماري ها، به حساب مي آيد.
به عنوان مثال، در اشخاص مبتلا به افسردگي، ميزان خواب به نحو چشمگيري افزايش و يا به ندرت كاهش پيدا مي كند. تغييرات خواب انسان در بيماري هاي جسمي نيز بسيار چشمگير است، به خصوص اگر تأثير ناراحتي هاي روان انسان بر جسم او را در نظر داشته باشيم و به ياد آوريم كه بيش از 60 درصد مراجعه كنندگان به بيمارستان هاي عمومي، در واقع از يك مشكل رواني رنج مي برند.
به اين ترتيب ايجاد بهداشت خواب، در واقع يك ركن مهم بهداشت رواني و جسمي به حساب مي آيد و هر عاملي كه در تنظيم بهداشت خواب مؤثر باشد، پيشگيري كننده و حتي درمانگر بسياري از بيماري هاي جسمي و رواني است.
امروزه نخستين اصلي كه در ايجاد بهداشت خواب، توسط جديدترين منابع علمي دنيا توصيه مي شود "بيدار شدن هر صبح سر يك موقع مشخص از خواب است".
يك نگاه كلي به جدول اوقات شرعي نشان مي دهد، كه وقت نماز صبح، در تمام طول سال، با در نظر گرفتن تغييرات ناشي از حركات وضعي و انتقالي زمين، زمان ثابتي است و اقامه كننده نماز صبح، با برخاستن پس از اذان، در واقع اساسي ترين گام را در جهت رعايت بهداشت خواب و در نتيجه آن، سلامت بدني و تعادل رواني برداشته است .
در اين مورد در شماره هاي بعدي باز هم سخن خواهيم داشت.
نويسنده : دكتر مجيد ملك محمدي
منبع:
سایت تبیان